De gemeenteraad van Voorschoten zoekt een griffier met visie en verbindingskracht!

Voorschoten is een uniek dorp, ook wel de ‘Parel aan de Vliet’ genoemd, met een hechte gemeenschap en een actief verenigingsleven. Met ruim 26.000 inwoners heeft Voorschoten een dorps karakter. In het historisch centrum komen zij graag samen, bijvoorbeeld tijdens evenementen zoals de Paardenmarkt. Gelegen tussen Leiden en Den Haag, profiteert Voorschoten van de nabijheid van voorzieningen in deze steden. Door twee treinstations, goede OV- en fietsverbindingen en nabijheid van A4 en A44, vormt Voorschoten een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen, zowel voor werk als ontspanning.

De groene omgeving, met de Duivenvoordecorridor, de Vliet en de landgoederen biedt mogelijkheden voor recreatie. Voorschoten heeft veel vrijwilligers die actief zijn op gebied van welzijn, cultuur en sport. De inwoners zijn gemiddeld hoogopgeleid en welvarend, maar alle lagen van de samenleving zijn in het dorp vertegenwoordigd. Het dorp wordt als veilig ervaren, met lage criminaliteitscijfers en een goede kwaliteit van de openbare ruimte. Het voorzieningenniveau is hoog en zorgt ervoor dat Voorschoten voor jong en oud een aantrekkelijk dorp is om te wonen. De inwoners vinden het van essentieel belang dat dit ook in de toekomst zo blijft. Dit komt ook tot uiting in betrokkenheid van inwoners bij de besluiten van het gemeentebestuur en het contact met ambtenaren.

Voorschoten richt zich als zelfstandige gemeente op samenwerking in de regio Holland Rijnland en de Leidse regio. Onder andere in de warmtetransitie trekt Voorschoten op met Leiden, Oegstgeest, Zoeterwoude, Leiderdorp en Katwijk. Met Wassenaar en Leidschendam-Voorburg wordt samengewerkt op gebied van Werk en Inkomen.

Het gemeentebestuur

De raad van Voorschoten bestaat uit 21 raadsleden verdeeld over zeven fracties. In de raad wordt constructief samengewerkt, onderling, maar ook met het college van B&W. Er heerst een sfeer van ‘elkaar iets gunnen’ en coalitie en oppositie zoeken elkaar bij een aantal dossiers op. De debatten zijn soms scherp op de inhoud, maar na afloop van de vergadering drinken we met elkaar een drankje en reflecteren we op de genomen besluiten. Op belangrijke dossiers heeft de raad onlangs besluiten genomen zoals: huisvesting culturele instellingen, het beleidsplan sociaal domein en de ontwikkelvisie centrum. Uit een recent uitgevoerd onderzoek naar de bestuurskracht blijkt dat voor het borgen en verder ontwikkelen van de bestuurskracht een gezamenlijke inspanning nodig is van zowel de raad, het college als de ambtelijke organisatie. Met een gezamenlijke ontwikkelagenda geven we hier verder invulling aan. Voor de nabije toekomst staat de raad voor de uitdaging om in een periode van naderende financiële schaarste te blijven investeren in het dorp.

In de driehoek werken burgemeester, griffier en secretaris op gelijkwaardige basis met elkaar samen met als gezamenlijk doel om Voorschoten nog beter te maken voor de inwoners. Dat gebeurt met onderling respect en vertrouwen, waar bij de griffier ‘staat’ voor de belangen van de raad.

De griffie bestaat, naast de griffier, uit een raadsadviseur/plaatsvervangend griffier en een griffiemedewerker. Hoewel ieder zelfstandig werkt aan een eigen takenpakket, werken de medewerkers op de griffie nauw samen aan de ondersteuning en advisering van de gemeenteraad. Samen zorgen ze ervoor dat primaire processen goed lopen en waar het kan efficiënter worden opgepakt. We werken op basis van een griffieplan, waarin staat welke reguliere werkzaamheden we uitvoeren en welke bijzondere projecten we in het komende jaar oppakken. De griffie werkt nauw samen met de ambtelijke organisatie.

Een griffier die past bij Voorschoten

Als griffier ben je de eerste adviseur en sparringpartner van onze gemeenteraad. Je hebt een duidelijke visie over de eigenstandige rol van de gemeenteraad en draagt op constructieve wijze bij aan een sterke positionering van de raad binnen het gemeentelijke krachtenveld. Je bent proactief en staat stevig in je schoenen. Je bent in staat nieuwe ideeën overtuigend te presenteren.

Je adviseert actief op strategisch niveau over politieke, bestuurlijke en organisatorische processen en vraagstukken. Je zet je in voor de kwaliteit en transparantie van het politieke besluitvormingsproces.

In het politiek-bestuurlijk dynamisch speelveld voel jij je als een vis in het water, waarbij jij de verbindende schakel bent tussen de gemeenteraad, het college van B&W, de ambtelijke organisatie en de samenleving. Daarin bewaak je de onafhankelijke positie van de raad en de rolverdeling binnen het dualisme.

Voor de voorzitter van de gemeenteraad ben je de belangrijkste adviseur als het gaat om de goede wijze van besluitvorming over voorstellen, de voorbereiding van vergaderingen en het goede verloop van de vergaderingen. Je ondersteunt de voorzitter in het bevorderen van het samenspel tussen alle actoren en bij het bevorderen van de integriteit van de leden van de gemeenteraad.

Je zorgt ervoor dat je een goed netwerk hebt binnen de gemeente en de gemeentelijke organisatie zodat je weet wat er speelt in het dorp. De lijntjes in de ambtelijke organisatie zijn kort en de contacten laagdrempelig. Daarnaast kijk je verder dan de gemeentegrenzen, ben je op de hoogte van wat er speelt in de regionale samenwerkingsverbanden en bevorder je dat de gemeenteraad hierin in positie is.

Voor de ervaren medewerkers op de griffie ben je een coachend leidinggevende, die de medewerkers motiveert en enthousiasmeert. Je delegeert werkzaamheden en bevordert de taakzelfstandigheid.

Jouw werkzaamheden in de praktijk:

  • Strategisch adviseren (gevraagd en ongevraagd) en ondersteunen van de raad en raadscommissies.
  • Bewaken en verbeteren van de kwaliteit van besluitvormingsprocessen.
  • Voorbereiden, begeleiden en ondersteunen van raadsvergaderingen.
  • Actief samenwerken binnen de bestuurlijke driehoek, vanuit een onafhankelijke positie.
  • Integraal management en aansturing van de griffieorganisatie.
  • Ondersteunen van raadsleden en bevorderen van professionalisering.
  • Implementeren van innovatieve werkmethoden.
  • Initiëren en onderhouden van relevante interne en externe netwerken.

Wat zoeken wij in jou?

Je bent een stevige persoonlijkheid met gezag, integer en onafhankelijk in denken en doen. Je hebt uitstekende communicatieve en verbindende vaardigheden. Je hebt (ruime) ervaring in het openbaar bestuur en diepgaande kennis van politiek-bestuurlijke processen. Je bent gewend strategisch te adviseren en te acteren in een bestuurlijk dynamische omgeving.

Daarnaast beschik je over:

  • Academisch werk- en denkniveau.
  • Een visie op de rol en positie van de gemeenteraad en een brede maatschappelijke oriëntatie. Je komt met ideeën om de raad, de griffie en de lokale democratie toekomstbestendig te maken.
  • Brede kennis van en inzicht in wet- en regelgeving met betrekking tot het lokale bestuur, de besluitvor­mingsprocessen en bestuurlijke verhoudingen met andere overheden.
  • Communicatieve, advies-, onderhandelings- en netwerkvaardigheden.
  • Leiderschapskwaliteiten. Je bent een inspirerende leidinggevende, die teamleden coacht, enthousiasmeert en verantwoordelijkheid geeft.
  • Ervaring als (plaatsvervangend) griffier of een soortgelijke functie is een pré.

Wat biedt Voorschoten jou? 

Wij bieden je meer dan alleen een baan. Bij ons werk je in een dynamische omgeving waar ruimte is voor groei, ontwikkeling en een goede werk-privébalans. 

  • Een dynamische werkplek in een gemeente die zelfstandig vooruit wil, met ruimte voor eigen initiatief en persoonlijke ontwikkeling.
  • Een informele werksfeer met sterke collegialiteit, teamgevoel en maatschappelijke betrokkenheid.
  • Een arbeidsovereenkomst voor een jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
  • Een 36-urige werkweek met flexibele werktijden en hybride werkmogelijkheden die aansluiten bij jouw werk-privébalans en 28 vakantiedagen (bij fulltime dienstverband).
  • Individueel keuzebudget (IKB) van 17,05%, waarmee je zelf extra’s kunt kiezen.
  • Uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een laptop, mobiele telefoon, een vitaliteitsbijdrage en de mogelijkheid tot een bijdrage aan het aflossen van je studieschuld.
  • Een goed pensioen bij ABP, waarbij de gemeente 70% van de premie betaalt.
  • Deze functie is gewaardeerd in schaal 14, maximaal € 8.123,00.
  • Een inspirerende werkomgeving, centraal gelegen met gratis parkeergelegenheid, een groen park voor ontspannende wandelingen en een bedrijfsrestaurant voor een heerlijke lunch. Boodschappen na werktijd? De supermarkt is om de hoek.  

Gedetailleerdere informatie over onze arbeidsvoorwaarden tref je hier.

Solliciteren?

We ontvangen je sollicitatie graag uiterlijk woensdag 21 mei 2025, 17.00 uur.

Wil je eerst meer informatie over de functie? Neem dan contact op met Albert Deuzeman, voorzitter van de werkgeverscommissie, via +31 6 8371 8069.

Een (ontwikkel)assessment, risicoanalyse integriteit en referentiecheck maken eventueel deel uit van de procedure. Voor indiensttreding is een Verklaring Omtrent het Gedrag vereist.

De gesprekken vinden plaats in de week 22 (maandagavond 26 mei en woensdagmiddag 28 mei) en in week 23 (woensdagmiddag 4 juni).

Kijk voor meer informatie over onze organisatie op deze pagina.

 

Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern gepubliceerd, bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.

De gemeente Voorschoten organiseert recruitment op haar eigen wijze. Acquisitie door leveranciers wordt daarbij niet op prijs gesteld.

Dienstverband Bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Omvang functie Fulltime/Parttime
Gewenste startdatum zo snel mogelijk
Salaris schaal 14, maximaal € 8.123,00
Aantal posities 1
Uren 36 uur per week
Plaats Voorschoten
Provincie Zuid-Holland
Land Nederland
Referentienummer 2025/38
Contact
  • Albert Deuzeman, 0683718069
Gepubliceerd 23-04-2025
Solliciteren

Links delen

Terug naar vacatures